Tornby Bjergelav

Tornby Bjergelav har haft en omskiftelig tilværelse. I 2015 smøgede en flok gæve bjergere i Tornby ærmerne op, og restaurerede fladbåden. Der blev brugt over 1000 frivillige timer på restaureringen, så båden i dag står som den bedste bevarede fladbåd i Danmark.

Samme gæve bjergere er trådt ind i bestyrelsen, for at gendanne Tornby Bjergelav til tidligere tiders storhed. Det er bjergelavet´s mål, at bevare disse historiske monumenter, som har været en stor seværdighed på Tornby strand.

Se mere på facebook her

Historie:

I tiden før havneanlæggelser ved vestkysten i Danmark, blev fragt af varegods primært udført ad søvejen. Handelsskibe fra hovedsagelig Norge og England, som var for store til at sejle op på stranden, forankrede ude på dybt vand, hvor skudepramme roede ud og bragte godset ind til stranden.
Købmandsgården i Tornby var den første handelsvirksomhed, som startede skudehandlen i det nordvestligste Jylland, og byggede den første fladbåd i Danmark.

Fladbåden i Tornby er Danmarks ældste og største af sin slags, og menes at være bygget omkring 1870. Den blev i sine velmagtsdage bemandet af 24 roere, 1 skipper og 1 øser. Fladbådens mål er:

Længde: 10,44 meter
Bredde: 3,40 meter
Dybdegang: 0,20 meter/rumdybde 0,82 meter

Op igennem det forrige århundrede har båden haft sin placering ved pakhuset på Tornby strand. Pakhuset er, ligesom båden, det ældste af sin slags i Danmark, om menes at være opført i 1820érne.
I årtier har Bjergelavét arrangeret Tornby Strandfest, som har skabt det økonomiske fundament, til vedligeholdelse af de historiske monumenter.
Den årlige strandfest har tiltrukket 1000´vis af mennesker fra nær og fjern. Hovedattraktionen ved strandfesten er den traditionelle kapsejlads, hvor fladbådene i Tversted, Uggerby og Tornby dyster imod hinanden, i 3 forskellige discipliner.